esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

El Jardí

El jardí del Museu Arxiu està dedicat a les plantes remeires i espècimens d’aprofitament medicinal, alhora que exemplifica part de la flora pròpia de l’entorn comarcal.

Es presenta con una sala més del museu, a l’aire lliure, i amb el qual es complementa la temàtica central del museu dedicada al món de la salut i dels remeis.

El jardí del Museu compleix tres funcions bàsiques que el converteixen en un espai més d’atracció de la visita: una funció didàctica, amb un programa pedagògic orientat a grups escolars, amb una visita definida, materials didàctics i tallers complementaris.

L’entrada al jardí del Casal Daurella és pel passeig de Pau Gessa, carrer on s’obrien els jardins de les cases d’estiueig d’aquesta primera urbanització, que li conferien un aspecte fresc i florit, amb acàcies plantades a banda i banda, un espai ombrejat i ideal per sortir a passejar.

El jardí, tancat amb reixa, era imprescindible en les cases d’estiueig i s’entenia com un espai més per crear un ambient ideal d’esbarjo i celebració tant per a la família i la mainada com per als visitants de la colònia. El jardí del Casal Daurella, tot i estar molt modificat, conserva encara molts dels arbres originals.

Avui, el jardí del Museu, amb les visites i tallers que s’hi organitzen, ens ajuda a descobrir els espais naturals de l’entorn, l’ús de les plantes per fer ungüents, licors com la “Ratafia de la iaia Maria” i altres productes tradicionals que tenen com a base les plantes remeieres.

LES PLANTES DEL JARDÍ

Plantes cultivades (color verd)

Plantes remeieres que se solien cultivar als horts. Són planetes de cultiu senzill i que no es troben amb facilitat a l’entorn natural de Cardedeu, però que han tingut i tenen un important aprofitament medicinal en la nostra tradició remeiera.

Plantes d’ambient mediterrani sec (color taronja)

Són les que trobem als boscos i erms, on la disponibilitat d’aigua és limitada en algunes èpoques de l’any i la insolació és elevada. A Cardedeu trobem moltes d’aquestes plantes als prats secs dels voltants, de la serra del Coll i el Corredor.

Plantes d’ambient mediterrani humit (color lila)

Les trobem a les muntanyes més ombrívoles i fresques, amb disponibilitat d’aigua tot l’any. En podem trobar al peu del massís del Montseny i als voltants més obacs de Cardedeu. Es caracteritzen per ser plantes mes tendres, amb creixements anuals i ben adaptades a situacions d’insolació indirecta i ombres d’ombres intermitents.

Plantes d’ambient d’esqueis i roquissars (color marró)

Són les que trobem a la muntanya mitjana en barrancs, estimballs i llocs on hi ha poca vegetació arbòria. Moltes d’aquestes plantes són crasses, molt ben adaptades a la manca general de nutrients i aigua. A Cardedeu es localitzen en molts indrets urbans, en murs i terrats abandonats.

Plantes d’ambient d’estanys i basses (color blau)

Les plantes que trobem en aquesta bassa artificial en dos nivells de profunditat, les podem trobar en espais mig negats i marges naturals de basses, estanys i recs. Són planetes, flexibles i tendres, i de creixement ràpid.

A Cardedeu trobem aquestes plantes sobretot a les basses de reg de la zona del Rieral i al llarg de la riera de Vallfornès.

L’heura i l’aloc ja eren presents a l’antic jardí del Casal Daurella.

Els arbres (color gris)

Són els originals del Casal Daurella emprats per fer ombra, com corresponia a una casa d’estiueig. La majoria d’aquests arbres tenen aplicacions medicinals.