esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

La farmàcia Balvey

La Farmàcia Balvey està formada pel mobiliari original, datat del 1780, encàrrec del farmacèutic Tomàs Parès Català. Els mobles són de fusta pintada, i presenten diferents prestatgeries amb armaris als baixos i coronades per un entaulament corregut que està alhora sostingut per columnetes, pintades imitant marbrejats al igual que les portes dels armaris. S’acompanya de dos armaris vitrina més i dos buits o portes que antigament donaven accés a la rebotiga de l’antiga apotecaria. Al mig s’hi troba el taulell de fusta, sense pintar, aparentment de cronologia posterior i en part mutilat.

El moble de farmàcia es troba equipat amb més de 200 pots de ceràmica, datats de 1827 segons encàrrec i compra de Tomàs Balvey i Parés. Són pots d’estil imperi, en forma de copa amb peu alt i tapadora, i estan decorats amb una cartel·la rectangular en forma de draperies que contenen la inscripció resumida del contingut. A més d’aquests pots també es conserven prop de 20 pots cilíndrics, més grans i amb igual decoració, i flascons i ampolletes diverses, de vidre amb etiquetes de la Farmàcia Balvey. La majoria de pots, flascons i recipients conserven encara les substàncies antigues al seu interior.

La farmàcia es troba exposada a la segona planta, acompanyada pel llum original i d’altres elements procedents del laboratori com balances, retortes, morters, ampolles i matrassos, atuells d’aram i equips farmacèutics.

Altres elements antics així com bona part del fons documental de la farmàcia van ser venuts per Tomàs Balvey Bas el 1927 al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. El conjunt que es conserva a Cardedeu va estar en ús, ubicada a l’avinguda Rei en Jaume fins el 1943. La farmàcia complerta es va incorporar al fons del museu gràcies a un intercanvi amb les nebodes de Tomàs Balvey Bas, Ramona i Maria Balvey Sagrera per part de l’Ajuntament l’any 1956, dos anys després de la mort de Tomàs Balvey.