A la cantonada del carrer Vilasseca amb la Plaça de l’església, al lateral de la façana de Cal Baster, s’hi ubica l’antiga capelleta en honor a la Mare de Déu del Carme.
Es tracta d’una capelleta de carrer de la que no en coneixem la data tot i que Tomàs Balvey a les seves notes diu que és molt antiga i que quan Elies Assamà era el propietari de la casa, el dia de la vigília de la Marededéu, es cantaven goigs i es feia ball a la plaça.
La capelleta actual és una petita fornícula a la cantonada del primer pis i tancada amb un marc de ferro i vidre. A l’interior hi ha la imatge de la Mare de Déu amb l’infant feta de fang pintat i amb escapulari de roba. Ambdues són d’època més recent ja que l’any 1928 es va reformar la cantonada on es trobava ubicada per tal d’eixamplar l’entrada del carrer Vilasseca. A més, la imatge es va malmetre quan la Guerra Civil i per iniciativa veïnal se’n va comprar una de nova.
El fet que la festivitat de la Mare de Déu del Carme coincidís en estiu, el 16 de juliol, va fer que es popularitzessin les festes en honor a la seva patrona i al voltant de la plaça de l’església s’hi organitzessin activitats lúdiques de tot tipus i per a totes les edats: cursa de cambrer, futbol amb pilotes grans, curses amb maletes de roba per anar-se vestint quan el jutge cridava pausa, donar-se xurros amb xocolata desfeta i els ulls tapats, etc
Aquestes festes, primer es pagaven amb els diners guanyats a la rifa i després amb l’ajuda de la família Clavell que tenien la residència d’estiueig a la mateixa plaça.
Les festes del Carme eren com un petit preludi de festa major!
0 comments on “Festes de la Mare de Déu del Carme”