esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

La Torre Lladó

Un antic casal medieval, porta entrada a la vila

A l’actual plaça de Sant Joan, fins mitjans de 1915 s’hi trobava un gran casal medieval, la torre Lladó.

Es tractava d’un gran casal del segle XIII-XIV d’uns 12 per 5 metres, amb obertures a la façana del migdia i porta adovellada decorada amb l’escut de la família i finestres conopials amb mènsules decorades i una torre adossada al lateral coberta a quatre vessants i amb carreus cantoners.

La seva ubicació era clau, la primera casa que hom es trobava al entrar a Cardedeu pel portal de Granollers.

Segons Pere Comas al llibre “Cases de pagès” , la primera datació que tenim dels Lladó és una permuta entre Guillem Beremund i Maria amb Arnau Lledó i Ermessenda d’una peça de terra a Cardedeu signada el 10 de gener de 1159.

Els Lladó, juntament amb els Montells, eren una de les famílies feudals més importants al Cardedeu medieval. Tenien terres en propietat, un molí i també gestionaven propietats d’altres senyors, entre ells els Comtes de Barcelona.

Quan Jaume I atorga a Cardedeu la carta de repoblació, encomana a un Montells i un Lledó, concretament a Pere de Lledó, dur a terme i vigilar els privilegis concedits, sobretot tallar el camí vell i poder multar aquells que no passessin pel centre de la vila. No es d’estranyar doncs que la primera casa que es trobés a l’entrada de Cardedeu pel portal de Granollers fos la torre Lledó.

La casa fou enrunada l’any 1915 per iniciativa dels veïns estiuejants que s’havien construït les residències d’estiueig als carrers del voltant, per a fer més gran la plaça que ocupava l’era de la casa i era de dimensions més petites.

Aquesta reforma la va dur a terme l’arquitecte municipal Manel Joaquim Raspall essent alcalde Joan Alsina i convertint-la en el primer espai públic amb caràcter modern realitzat a la vila.

Did you like this? Share it!

0 comments on “La Torre Lladó

Comments are closed.