El mètode RE-ORG està pensat per acompanyar i assessorar als museus que l’implementen en els diferents passos de la reorganització fent-lo adaptable a les col·leccions i prioritzant el reaprofitament dels recursos existents i posant en valor els equips de treball dels museus.
El mètode RE-ORG ha estat aplicat amb èxit en 83 museus de 27 països de tot el món.
A Catalunya, és un projecte que compta amb el suport de l’ICCROM i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya i que a més a Cardedeu també ha comptat amb el suport de l’equip de restauració de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
RE-ORG A CARDEDEU
El mes de juliol de 2021 el MATBC començava les tasques de reorganització de les sales de reserva per tal de poder-se ajustar a criteris del RE-ORG pel que fa a la planificació i organització de les sales de reserva tenint en compte les col·leccions que s’hi conserven, el mobiliari del que es disposa, de l’edifici i de l’espai on s’ubiquen i de la gestió del propi equipament.
Per a dur a terme el mètode, s’ha comptat amb dues documentalistes externes de suport que han treballat conjuntament amb l’equip del museu, la brigada municipal i voluntariat per a desenvolupar les diferents tasques que marca el mètode:
- Autoavaluació
- Documentació i anàlisi
- Pla d’acció
- Reorganització
El MATBC té previst acabar amb aquesta reorganització a finals d’estiu del 2022 havent assolit gairebé els 10 objectius marcats per el mètode:
- N’és el responsable un membre qualificat del personal.
- Els magatzems només contenen objectes de la col·lecció.
- Els espais independents es dediquen a funcions de suport: oficina, taller, emmagatzematge d’equips i altres materials (aliens a la col·lecció).
- No es col·loca cap objecte directament sobre el terra.
- Cada objecte té una ubicació específica al magatzem i es pot localitzar en tres minuts.
- Es pot accedir a cada objecte sense haver-ne de moure més de dos de diferents.
- Els objectes estan ordenats per categoria.
- S’apliquen polítiques i procediments específics i clau.
- L’edifici i els magatzems ofereixen una protecció adequada per a la col·lecció.
- Cap dels objectes pateix un deteriorament actiu i tots estan a punt per ser utilitzats en les activitats del museu.
Al llarg del mes de maig i coincidint amb les activitats del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, s’han realitzat diverses visites guiades a les sales de reserva on s’hi conserva vora el 90% de les col·leccions no exposades del museu. En aquestes visites s’hi ha pogut explicar i observar l’aplicació del mètode RE-ORG a Cardedeu.
A més, des de l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, a finals de juny es vol organitzar el plenari de la Xarxa de Museus Locals a Cardedeu i així ensenyar i explicar el projecte.
0 comments on “RE-ORG a les sales de reserva del museu”