esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

Galzeran | Les plantes del jardí

Galzeran | Ruscus aculeatus

Família: Lilàcies
Hàbitat: Zones ombrívoles de la terra baixa i l’estatge montà
Floració: A la primavera. Fructifica a la tardor i a l’hivern
Parts útil: rizoma i arrels

Conegut també com cirerer de Betlem, es tracta d’una planta arbustiva present als alzinars i matollars, de 30 a 60 centímetres d’alçada i verda tot l’any.
Les fulles són petites i sovint es confonen amb els anomenats fil·locladis (branquetes de creixement limitat en forma de fulla i rematats en punxa).
Les flors són petites i de color verdós o blanquinós i el fruit és una baia vermella.

Les parts medicinals del galzeran són el rizoma (tija subterrània) i les arrels.

De principis actius conté saponines triterpèniques, flavonoides, tanins, oli vegetal, resina i sals de potassi.

Aplicacions: Té acció diürètica i vasoprotectora. És eficaç per tractar la insuficiència venosa. S’aplica en casos de flebitis, varices hemorroides i fragilitat capil·lar.

Se’n poden preparar decoccions i infusions tot i que no és massa habitual prendre’l en tisana. Normalment es consumeix amb preparats comercialitzats que es troben en farmàcies en forma de càpsules, ampolles bevibles, tintures i xarops. També existeixen supositoris i pomades per al tractament de les hemorroides.

Bonet Golobart, MA i Giner Arbusà,A. El Jardí del Museu Arxiu Tomàs Balvey. Guia pràctica de visita. Les plantes remeieres del jardí i el seu aprofitament medicinal. Editat pel Museu Arxiu Tomàs Balvey i l’Ajuntament de Cardedeu, octubre de 2007.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Galzeran | Les plantes del jardí

Comments are closed.