esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

El ball del Serrallonga a Cardedeu

El Ball del Serrallonga entre Cànoves i Mataró, 1856-1930

Per Carnestoltes es feia, i encara es fa en alguns llocs, el Ball d’en Serrallonga.
Es tracta de la representació teatral d’un episodi de la vida d’aquest famós bandoler català del segle XVII, que es fa pel carrer.
El darrer cop que va veure’s a Cardedeu va ser el 1924.
Ara, a l’arxiu del Museu-Arxiu Tomàs Balvey s’hi ha localitzat un manuscrit cardedeuenc amb una versió del text del Ball datada de 1859.
Aquesta versió, inèdita fins avui, s’acaba de publicar juntament amb unes notes sobre les representacions que van fer colles de Mataró, Granollers i Cànoves en els primers trenta anys del segle XX, a les seves poblacions i a les dels voltants a càrrec de Rafel Mitjans i Teresa Soler, experts en música tradicional i folklore.

El ball del Serrallonga
Es tracta d’una representació parateatral feta normalment al carrer on diversos personatges es presenten al capitost Serrallonga per entrar a la seva quadrilla de bandolers.
Aquesta representació se solia interpretar per Carnestoltes a diferents pobles del territori i sabem que a Cardedeu es representà per darrera vegada l’any 1924.
Arrel de la troballa a l’arxiu del museu d’un document inèdit amb la lletra d’aquest ball, Rafel Mitjans i Teresa Soler han realitzat la tasca de transcripció i contextualització del ball del Serrallonga a Cardedeu i entorns aprofundint també amb les cobles de flabiolaires que els acompanyaven.
L’opuscle ha estat editat per l’entitat “Els Garrofers ACP” de Mataró.

Did you like this? Share it!

0 comments on “El ball del Serrallonga a Cardedeu

Comments are closed.