esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

Coneixeu els borregos de Cardedeu?

Segurament n’heu tastat alguna vegada i potser heu pensat que és un dolç gustós, aromatitzat i que sucat amb vi bo o ratafia és un dels millors postres… o ben al contrari, que és un dolç una mica dur i eixut…

Ja ho diu la dita… “Borregos de Cardedeu, rosegons de casa rica, amb gust de pa de mel que és cosa que mai no enfita” (Ferran Canyameras: Com el Vallès no hi ha res -1951

El borrego és una especialitat de rebosteria que tot i fer-se’n en diversos llocs, els més coneguts (fets amb anís i matafaluga) són els de Cardedeu, d’aquí que gaudeixi de marca registrada “Borrego de Cardedeu, producte artesà de qualitat”.

L’origen:

El borrego es considera una especialitat flequera d’origen medieval tot i que la primera referència documental a Cardedeu és de 1830 que apareix en una llista de la compra.
A Cardedeu, els flequers més antics i coneguts dedicats a la producció de borregos van ser els Domingo Vila que declaren haver fabricat borregos des de 1770 en el forn regentat per 6 generacions de Domingo Vila.

Ara bé, l’establiment que els hi va donar més fama va ser la Fleca de Pere Sabatés (ara Fleca Vella), successor de Josep Sabaters, i que tal i com escriu Tomàs Balvey “era l’únic que feia borregos, a la Fleca-vella, i que obtingué la concessió del Privilegi Reial per fer-los”.

L’any 1878, amb ànim de vendre’n més, Pere Sabatés va enviar-ne uns lots al rei Alfons XII i a la Casa Reial, fet que el va distingir amb el títol de “Proveedor de la Real Casa” i li serví per fer-se publicitat.

D’aquest moment és l’escut de la façana de l’actual edifici de la Fleca Vella, a la plaça Anselm Clavé.

Però la popularitat dels borregos va créixer amb l’arribada del tren primer, i dels estiuejants després,

A l’estació de tren i al mateix vagó, fins l’any 1936 se’n venien unes paperines mentre es feia la parada a Cardedeu. Per la seva banda, els estiuejants en portaven a Barcelona com a presents per amics i coneguts .

A partir d’aquest moment la seva fama creix i al llarg dels anys han estat molts els particulars i autocars provinents d’arreu que han parat a comprar-ne a les diferents pastisseries on se’n produïen.

El borrego ara:

Actualment de borregos se’n venen de durs i també de tous, que són la base del borrego tradicional. També se’n fan sense gluten així com torró i bombons.

Els ingredients:

El borrego es fa principalment amb farina, sucre, mantega, ous i matafaluga, a més d’altres ingredients secrets que es van transmetent de generació en generació.

“…més el poeta, amb sa noble i justa imparcialitat, ha exposat de cada poble la pròpia especialitat.
Diu que aquell que vol fer gala de bon gust per tot arreu, per fer un bon present, regala Borregos de Cardedeu”

(Josep Alsina Clos)

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Coneixeu els borregos de Cardedeu?

Comments are closed.