esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

Carrer Dr. Daurella

Doctor Josep Daurella i Rull
(Barcelona el 25/04/1864 – 09/09/1927)

Josep Daurella i Rull, fill de Josep Daurella i Sunyer comerciant (importador de bacallà) natural de Barcelona i Isabel Rull i Xuriach natural d’Alella.

Va exercir de professor de filosofia essent també Catedràtic de metafísica a la Universitat de Valladolid i de lògica fonamental a la Universitat de Barcelona, de la qual fou vicerector de l’any 1908 al 1914. També fou senador (1913-1924) i membre electe de l’Acadèmia de Bones Lletres (1902). A més, va desenvolupar el càrrec de cònsol general de Bolívia.

L’any 1912 va comprar la casa de la família Arenas Riera construïda, segons inscripció de la llinda, el 1848 i hi instal·là la seva residència d’estiueig seguint l’exemple d’altres famílies burgeses barcelonines que van promoure la reforma d’antigues cases i la construcció de noves residències, primer dins els corrents arquitectònics de finals del segle XIX (eclecticisme) i posteriorment amb una estètica plenament modernista.

La casa passà a anomenar-se Casal Daurella, actual seu del museu i va ser una de les primeres residències d’estiueig malgrat que no es té constància documental de la seva construcció ni se’n coneix l’arquitecte, tot i que apareix dibuixada en el plànol de la vila de 1885, llavors encara envoltada d’horts.

Josep Daurella va convertir la finca de Cardedeu en la residència d’estiu de la família i va potenciar, d’aquesta manera, la població de Cardedeu com a centre d’estiueig. Amb les seves promocions i donacions – monetàries i de terrenys– contribuïren en els canvis urbanístics de la vila durant les primeres dècades del segle XX.

Santiago Daurella de Rull
Santiago Daurella de Rull

L’any 1973, Santiago Daurella de Rull*, fill de Josep Daurella, va fer donació de Casal, més un milió de pessetes per a reformes, a l’Ajuntament de Cardedeu, amb l’única condició que es destinés a activitats culturals i es conservés el nom de Casal Dr. Daurella. Des del primer moment es va pensar a destinar-lo a seu del Museu, donat al municipi el 1954 i compartia espai amb la biblioteca Marc de Vilalba.

Per acord del Ple Municipal de 20 de març de 1927 es va donar el seu nom al carrer on es trobava la seva casa d’estiueig, per agrair els serveis prestats a la vila de Cardedeu, justificant l’atorgament d’aquest honor amb el recargolat estil dels anys 20:
“a la denominación de calles de esta villa con nombres de personas que con abnegado celo han contribuido en ayudar, con su desinteresado trabajo, a la prosperidad de esta villa y en especial a los que, con desvelo incomparable, han librado y contribuido en librar del caos a nuestra amada Patria”

* Santiago Daurella de Rull (1989-1974) va ser un important empresari, importador de bacallà i primer embotellador de Cocacola d’Espanya.
L’any 1926 es va fer càrrec de l’empresa familiar d’importació de bacallà i presidí el gremi de Pesca salada.
L’any 1940 va iniciar també un negoci d’elaboració de sucs i begudes gasoses.

Troba el carrer Dr. Daurella al mapa de  Cardedeu clicant AQUÍ!

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Carrer Dr. Daurella

Comments are closed.