esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

Carrer del Dr. Robert

N/S des de pl. de Sant Joan a av. del Rei En Jaume .Aprovat al Ple Municipal  de 26/07/1902 i Ple Municipal del 14 de juny de 1985

Dr. Robert Bartomeu Yarzábal
Tampico, Mèxic, 20/10/1842 – Barcelona, 10/04/1902
Metge i polític.

Metge titular de l’Hospital de la Santa Creu i catedràtic de Patologia Interna a la facultat de Medicina de Barcelona.

Com a metge en destaca per les millores i novetats tècniques que va ipulsar en la disciplina de patologia interna, convertint-la en la seva especialitat. A més, dins els corrents de l’higienisme del període, va ser impulsor de diferents centres d’estiueig com Camprodon o Viladrau, recomenats pel seu clima i entorn natural.

Fotografia de Pau Audouard Deglaire. La Il.lustració catalana, 1904

Va ser designat com a alcalde de Barcelona l’any 1899, on depurà el cens electoral i encapçalà el Tancament de Caixes. Fundador i primer president de la Lliga Catalanista.

A Cardedeu es va donar el seu nom a un carrer el mateix anys del seu traspàs, però l’any 1939 es va eliminar del carrerer per les seves connotacions catalanistes, i es va substituir pel nom de Doctor Ferran. Amb l’adveniment de la democràcia es va retornar al seu nom original aquest vial.

Al fons de l’arxiu del museu s’hi conserva una placa de vidre de principis del 1900 amb una imatge del conjunt escultòric “Monument al Dr. Robert” en la seva ubicació original, a la plaça Universitat de Barcelona.

Actualment el monument, dissenyat per Josep Llimona, es troba a la Plaça de Tetuan de Barcelona.

No es conserven fotografies antigues del carrer, només aquestes dues on s’hi insinua el principi, just a la cantonada on es veu el llum (entre la plaça de Sant Joan, amb la Torre Lladó i el C. Dr. Daurella amb el museu).

Did you like this? Share it!

0 comments on “Carrer del Dr. Robert

Comments are closed.