esca
| Google translate: CA NL EN FR DE IT PT ES
|

Capelletes de carrer

Diumenge 10 d’octubre | 2021
Sortida a les 10.30 del matí del Museu Arxiu Tomàs Balvey
Preu: Activitat gratuïta
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni
Cal reserva prèvia trucant al 938 713 070

Un itinerari guiat per conèixer les capelletes de carrer que encara es conserven a Cardedeu i les seves històries. Una manera diferent de passejar pels carrers de la vila i de descobrir-ne les singularitats.

L’ itinerari té el punt de sortida al Museu Arxiu Tomàs Balvey a les 10.30 del matí per encetar tot seguit el recorregut pels carrers del centre de Cardedeu per conèixer les antigues capelletes de carrer que encara es conserven.
Una oportunitat per conèixer la religiositat popular a partir del patrimoni artístic i arquitectònic de la vila i també del testimoni oral de molts cardedeuencs i cardedeuenques.
El que es veurà en l’itinerari Veïnatge a Cardedeu, capelletes de Carrer va més enllà de la religiositat implícita de les capelles o del seu fet artístic, ja que aquestes, també representen un model social: el del veïnatge d’un carrer o plaça.
Cada fornícula té la seva història, i amb ella, la dels veïns, els propietaris de les cases, i aquesta memòria és la que intentarem recuperar avui.

“Cada carrer de la Vila tenia capella pròpia amb el Sant que li havia tramès són nom.”

TOMÀS BALVEY I BAS
caixa vermella: església parroquial, capelles, oratoris, cementiri, creu.

Una capellea de carrer és una petita fornícula o concavitat a la paret situada normalment a la façana o en una cantonada d’un edifici, amb la imatge d’un sant o de la marededéu esculpida a l’interior i amb una porta de vidre o reixa que la protegeix de les inclemències del temps.
Aquestes capelletes de carrer neixen com a resultat d’una devoció popular que traspassarà els límits de l’àmbit religiós ja que, si bé en un principi l’església era l’únic centre religiós i social del nucli urbà, amb el creixement urbanístic de les poblacions es van anar incorporant en el paisatge nous elements religiosos i les capelletes de carrer en són un exemple clar i alhora, un exponent de la religiositat popular.
Les capelletes de carrer, per tant, són elements simbòlics i de tipus artístic propis de la religió catòlica en tant que són representacions de sants o d’advocacions marianes i a més, suposen una expressió pública i de veïnatge de pietat religiosa. Doncs des d’antic, l’home ha posat sota la protecció i tutela de les divinitat o figures divinitzades, els espais i llocs que creu més importants i les capelletes de carrer en són un clar exemple, aparegut a casa nostra al voltant del  segle XVI-XVII.

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Capelletes de carrer

Comments are closed.